TSPSC Group 2 Syllabus 2016 Notification Exam Scheme Declared

By | January 2, 2016

TSPSC Group 2 Syllabus 2016 Notification Exam Scheme Declared Check Here Now.

Telangana Group II Syllabus 2016: Telangana PSC Group 2 Exam notification and paper scheme were released.The TSPSC Group 2 examination this year would take place in 2 part written exam and interview. The written exam consist of four paper i.e. Paper 1, 2, 3 and 4. Get the latest syllabi and test pattern for exam preparation.

This test is led by the State Government of Telangana on behalf of Telangana State Public Service Commission. The most recent upgrade exam scheme and syllabus are accessible here. There are few changes had done in the category of the group so educational modules of the test have been changed by the commission. tspsc group 2 syllabus in telugu, tspsc group 2 syllabus in English and Hindi available here.

TSPSC Group 2 Syllabus 2016

TS Group 2 Exam Part A Syllabus

Paper Name Subject Name MCQ Marks Timing
Paper 1 General Studies and General Ability 150 150 02:30
Paper 2 History, Polity and Society 150 150 02:30
Paper 3 Economy and Development 150 150 02:30
Paper 4 Telangana movement and State Formation 150 150 02:30
Total 4 600 600

TS Group 2 Exam Part B Interview

It will be held after written exam. The Successful candidate will be called for interview performance.

Paper 1 : General Studies and General Ability Model Questions and Answer 

Q 1 – GRAND CENTRAL TERMINAL, PARK AVENUE, NEW YORK IS THE WORLD’S?
A: largest railway station B: highest railway station
C: longest railway station D: None of the above
Answer : A
Q 2 – FOR WHICH OF THE FOLLOWING DISCIPLINES IS NOBEL PRIZE AWARDED??
A: Physics and Chemistry B: Physiology or Medicine
C: Literature, Peace and Economics D: All of the above
Answer : D
Q 3 – FFC MEANS FOR?
A: Foreign Finance Corporation B: Film Finance Corporation
C: Federation of Football Council D: None of the above
Answer : B
Q 4 – GALILEO WAS AN ITALIAN ASTRONOMER WHO?
A: developed the telescope B: discovered four satellites of Jupiter
C: discovered that the movement of pendulum produces a regular time measurement D: All of the above
Answer : D
Q 5 – GOLF PLAYER VIJAY SINGH BELONGS TO WHICH COUNTRY??
A: USA B: India
C: Fiji D: UK
Answer : C
Q 6 – FOR THE OLYMPICS AND WORLD TOURNAMENTS, THE DIMENSIONS OF BASKETBALL COURT ARE?
A: 27 m x 16 m B: 28 m x 16 m
C: 26 m x 14 m D: 28 m x 15 m
Answer : D
Q 7 – FEDERATION CUP, WORLD CUP, ALLYWYN INTERNATIONAL TROPHY AND CHALLENGE CUP ARE AWARDED TO WINNERS OF?
A: Volleyball B: Cricket
C: Basketball D: Tennis
Answer : A
Q 8 – GUWAHATI HIGH COURT IS THE JUDICATURE OF?
A: Nagaland B: Arunachal Pradesh
C: Kerala D: All of the above
Answer : D
Q 9 – FIRE TEMPLE IS THE PLACE OF WORSHIP OF WHICH OF THE FOLLOWING RELIGION?
A: Taoism B: Zoroastrianism (Parsi Religion)
C: Shintoism D: Judaism
Answer : B
Q 10 – FILM AND TV INSTITUTE OF INDIA IS LOCATED AT?
A: Perambur (Tamilnadu) B: Pimpri (Maharashtra)
C: Rajkot (Gujarat) D: Pune (Maharashtra)
Answer : D

Paper 2 Indian History Model Questions and Answers

 

Q 1 – UNDER AKBAR, THE MIR BAKSHI WAS REQUIRED TO LOOK AFTER ?
A: the state treasury B: military affairs
C: the land revenue system D: the royal household
Answer : B
Q 2 – TRIPITAKAS ARE SACRED BOOKS OF?
A: Buddhists B: Hindus
C: Jains D: None of the above
Answer : A
Q 3 – THE THEORY OF ECONOMIC DRAIN OF INDIA DURING BRITISH IMPERIALISM WAS PROPOUNDED BY?
A: M.K. Gandhi B: R.C. Dutt
C: Dadabhai Naoroji D: Jawaharlal Nehru
Answer : C
Q 4 – THE TREATY OF SRIRANGAPATNA WAS SIGNED BETWEEN TIPU SULTAN AND?
A: Dalhousie B: Cornwallis
C: Robert Clive D: Warren Hastings
Answer : B
Q 5 – THE SYSTEM OF COMPETITIVE EXAMINATION FOR CIVIL SERVICE WAS ACCEPTED IN PRINCIPLE IN THE YEAR?
A: 1882 B: 1858
C: 1833 D: 1853
Answer : D
Q 6 – THE TREATY OF MANGALORE WAS SIGNED BETWEEN?
A: the French East India Company and Tipu Sultan B: Haidar Ali and the Zamorin of Calicut
C: the English East India Company and Tipu Sultan D: the English East India Company and Haidar Ali
Answer : A
Q 7 – TO WHICH PROFESSIONS EARLIER LEADERS WHO STRUGGLED FOR FREEDOM OF INDIA MAINLY BELONGED?
A: Journalists B: Lawyers
C: Teachers D: All of the above
Answer : D
Q 8 – TODAR MAL WAS ASSOCIATED WITH?
A: music B: land revenue reforms
C: literature D: law
Answer : B
Q 9 – THE TITLE OF ‘VICEROY’ WAS ADDED TO THE OFFICE OF THE GOVERNOR-GENERAL OF INDIA FOR THE FIRST TIME IN?
A: 1848 AD B: 1858 AD
C: 1856 AD D: 1862 AD
Answer : B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *