Indian History Questions/Quiz and Answers for Competitive Exam

By | October 1, 2015

Indian History Questions and Answers with ancient history for competitive exam such as UPSC, SSC, IBPS, Railway etc.

Q 1 – UNDER AKBAR, THE MIR BAKSHI WAS REQUIRED TO LOOK AFTER ?
A: the state treasury B: military affairs
C: the land revenue system D: the royal household
Answer : B
Q 2 – TRIPITAKAS ARE SACRED BOOKS OF?
A: Buddhists B: Hindus
C: Jains D: None of the above
Answer : A
Q 3 – THE THEORY OF ECONOMIC DRAIN OF INDIA DURING BRITISH IMPERIALISM WAS PROPOUNDED BY?
A: M.K. Gandhi B: R.C. Dutt
C: Dadabhai Naoroji D: Jawaharlal Nehru
Answer : C
Q 4 – THE TREATY OF SRIRANGAPATNA WAS SIGNED BETWEEN TIPU SULTAN AND?
A: Dalhousie B: Cornwallis
C: Robert Clive D: Warren Hastings
Answer : B
Q 5 – THE SYSTEM OF COMPETITIVE EXAMINATION FOR CIVIL SERVICE WAS ACCEPTED IN PRINCIPLE IN THE YEAR?
A: 1882 B: 1858
C: 1833 D: 1853
Answer : D
Q 6 – THE TREATY OF MANGALORE WAS SIGNED BETWEEN?
A: the French East India Company and Tipu Sultan B: Haidar Ali and the Zamorin of Calicut
C: the English East India Company and Tipu Sultan D: the English East India Company and Haidar Ali
Answer : A
Q 7 – TO WHICH PROFESSIONS EARLIER LEADERS WHO STRUGGLED FOR FREEDOM OF INDIA MAINLY BELONGED?
A: Journalists B: Lawyers
C: Teachers D: All of the above
Answer : D
Q 8 – TODAR MAL WAS ASSOCIATED WITH?
A: music B: land revenue reforms
C: literature D: law
Answer : B
Q 9 – THE TITLE OF ‘VICEROY’ WAS ADDED TO THE OFFICE OF THE GOVERNOR-GENERAL OF INDIA FOR THE FIRST TIME IN?
A: 1848 AD B: 1858 AD
C: 1856 AD D: 1862 AD
Answer : B
Q 10 – TWO OF THE GREAT MUGHALS WROTE THEIR OWN MEMORIES. THERE WERE?
A: Jahangir and Shahjahan B: Babar and Jahangir
C: Humayun and Jahangir D: Babar and Humayun
Answer : B
Q 11 – TO WHICH KING BELONGS THE LION CAPITAL AT SARNATH?
A: Chandragupta B: Kanishka
C: Harsha D: Ashoka
Answer : D
Q 12 – THE LANGUAGE OF DISCOURSES OF GAUTAMA BUDDHA WAS?
A: Sanskrit B: Pali
C: Magadhi D: Bhojpuri
Answer : B
Q 13 – THE TERM ‘YAVANAPRIYA’ MENTIONED IN ANCIENT SANSKRIT TEXTS DENOTED?
A: ivory B: a fine variety of Indian muslin
C: pepper D: damsels sent to the Greek court for dance performance
Answer : C
Q 14 – THERE WAS A SHARP CLASS DIVISION AT HARAPPA AND MOHEN-JODARO. THIS IS CLEAR FROM THE?
A: different types of dwellings excavated B: tools and implements used by the Harappans
C: religious beliefs of the Harappans D: Indus seals excavated
Answer : A
Q 15 – THE TITLE GIVEN BY THE BRITISH GOVERNMENT TO MAHATMA GANDHI WHICH HE SURRENDERED DURING THE NON-COOPERATION MOVEMENT WAS?
A: Rt. Honorable B: Rai Bahadur
C: Kaiser-e-Hind D: Hind Keasri
Answer : C
Q 16 – THE UPANISHADS ARE?
A: books on social behavior of man B: prayers to God
C: books of ancient Hindu laws D: a source of Hindu philosophy
Answer : D
Q 17 – TIPU SULTAN WAS THE RULER OF?
A: Vijayanagar B: Mysore
C: Madurai D: Hyderabad
Answer : B
Q 18 – THE VEDAS CONTAIN ALL THE TRUTH WAS INTERPRETED BY ?
A: None of the above B: Raja Rammohan Roy
C: Swami Dayananda D: Swami Vivekananda
Answer : C
Q 19 – TULSIDAS, THE AUTHOR OF RAMCHARITMANAS, WAS A CONTEMPORARY OF WHICH OF THE FOLLOWING RULERS?  
A: Akbar B: Humayun
C: Shahjahan D: Sher Shah Suri
Answer : A
Q 20 – UNDER WHOSE LEADERSHIP WAS THE ALL INDIA MUSLIM LEAGUE SET UP?
A: None of the above B: Aga Khan
C: Sayyid Ahmed Khan D: Mohammed Ali Jinnah
Answer : B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *