Basic General Knowledge – Questions with Answers

By | September 30, 2015

Basic General Knowledge  Questions with Answers for Kinds and all of you who were participating in written examination such as SSC, IBPS, UPSC, Railway Jobs, Defence Jobs, All State PSC and more.

Q 1 – GRAND CENTRAL TERMINAL, PARK AVENUE, NEW YORK IS THE WORLD’S?
A: largest railway station B: highest railway station
C: longest railway station D: None of the above
Answer : A
Q 2 – FOR WHICH OF THE FOLLOWING DISCIPLINES IS NOBEL PRIZE AWARDED??
A: Physics and Chemistry B: Physiology or Medicine
C: Literature, Peace and Economics D: All of the above
Answer : D
Q 3 – FFC MEANS FOR?
A: Foreign Finance Corporation B: Film Finance Corporation
C: Federation of Football Council D: None of the above
Answer : B
Q 4 – GALILEO WAS AN ITALIAN ASTRONOMER WHO?
A: developed the telescope B: discovered four satellites of Jupiter
C: discovered that the movement of pendulum produces a regular time measurement D: All of the above
Answer : D
Q 5 – GOLF PLAYER VIJAY SINGH BELONGS TO WHICH COUNTRY??
A: USA B: India
C: Fiji D: UK
Answer : C
Q 6 – FOR THE OLYMPICS AND WORLD TOURNAMENTS, THE DIMENSIONS OF BASKETBALL COURT ARE?
A: 27 m x 16 m B: 28 m x 16 m
C: 26 m x 14 m D: 28 m x 15 m
Answer : D
Q 7 – FEDERATION CUP, WORLD CUP, ALLYWYN INTERNATIONAL TROPHY AND CHALLENGE CUP ARE AWARDED TO WINNERS OF?
A: Volleyball B: Cricket
C: Basketball D: Tennis
Answer : A
Q 8 – GUWAHATI HIGH COURT IS THE JUDICATURE OF?
A: Nagaland B: Arunachal Pradesh
C: Kerala D: All of the above
Answer : D
Q 9 – FIRE TEMPLE IS THE PLACE OF WORSHIP OF WHICH OF THE FOLLOWING RELIGION?
A: Taoism B: Zoroastrianism (Parsi Religion)
C: Shintoism D: Judaism
Answer : B
Q 10 – FILM AND TV INSTITUTE OF INDIA IS LOCATED AT?
A: Perambur (Tamilnadu) B: Pimpri (Maharashtra)
C: Rajkot (Gujarat) D: Pune (Maharashtra)
Answer : D
Q 11 – GURU GOBIND SINGH WAS?
A: All the above B: author of Dasam Granth
C: founder of Khalsa, the inner council of the Sikhs in 1699 D: the 10th Guru of the Sikhs
Answer : A
Q 12 – WHEN WAS LORD BUDDHA BORN?
A: 586 BC B: 750 BC
C: 560 BC D: 1000 BC
Answer : C
Q 13 – THE OZONE LAYER RESTRICTS?
A: Visible light B: Infrared radiation
C: Ultraviolet radiation D: X-rays and gamma rays
Answer : C
Q 14 – DRDL STANDS FOR?
A: Differential Research and Documentation Laboratary B: Department of Research and Development Laboratory
C: Defence Research and Development Laboratary D: None of the above
Answer : C
Q 15 – WHO WAS THE FIRST INDIAN CHIEF OF ARMY STAFF OF THE INDIAN ARMY?
A: Gen. Maharaja Rajendra Singhji B: Vice-Admiral R.D. Katari
C: Gen. K.M. Cariappa D: None of the above
Answer : C
Q 16 – GOLDEN TEMPLE, AMRITSAR IS INDIA’S?
A: oldest Gurudwara B: largest Gurdwara
C: Both option A and B are correct D: None of the above
Answer : B
Q 17 – DURAND CUP IS ASSOCIATED WITH THE GAME OF?
A: Cricket B: Hockey
C: Volleyball D: Football
Answer : D
Q 18 – HEADQUARTERS OF UNO ARE SITUATED AT ?
A: Paris B: Geneva
C: Haque (Netherlands) D: New York, USA
Answer : D
Q 19 – DR. ZAKIR HUSSAIN WAS ?
A: first speaker of Lok Sabha B: the first Muslim president of India
C: first president of Indian National Congress D: first vice president of India
Answer : B
Q 20 – FATHOMETER IS USED TO MEASURE?
A: Rainfall B: Ocean depth
C: Sound intensity D: Earthquakes
Answer : B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *